01 mei 2007

Nog een ontmoeting met Jezus

Jezus vertrok naar de streek Galilea met zijn eerste discipelen, schrijft Johannes. Hij treft er Filippus aan. Filippus herkent in Hem de beloofde Messias en wordt een volgeling van Jezus. Het evangelie is uiterst summier in deze beschrijving. Toch is duidelijk hoezeer Filippus innerlijk gegrepen is door de persoon van Jezus.
Filippus die over Jezus wil vertellen aan anderen zoekt een bekende van hem op, Nathanaël geheten, die op dat moment onder een vijgeboom zit. Hij vertelt hem over Jezus door Hem aan te duiden als degene over wie Mozes en de Profeten in het Oude Testament geschreven hebben: de Messias!

Nathanaël heeft tegenwerpingen als hij hoort waar Jezus vandaan komt. Maar Filippus reageert met een eenvoudig: "kom nou maar mee en beoordeel zelf". Nathanaël die kennelijk toch vertrouwen heeft in Filippus gaat mee. Als ze vrijwel bij Jezus zijn aangekomen zegt Jezus van Nathanaël: "Kijk, een eerlijke, oprechte man, een echte Israëliet!"
Nathanaël is natuurlijk stomverbaasd en terecht vraagt hij Jezus hoe deze hem kent. Jezus antwoordt hem door te zeggen: "voordat Filippus je riep, terwijl je onder de vijgeboom zat, zag ik je". Met dit antwoord laat Jezus zien dat Hij Natanaël kent, weet van hem heeft. Uit de reactie van Nathanaël blijkt hoezeer deze reactie van Jezus menselijk bezien onmogelijk was. Hij erkent Jezus onmiddellijk als de Zoon van God, de koning van Israel.
En let op: Jezus wijst deze aanduiding niet als godslasterlijk van de hand maar aanvaardt rustig dat Nathanaël Hem deze goddelijke eer bewijst!

Conclusies: In de eerste plaats laat het zien hoe makkelijk het is om op een afstandje dingen te zeggen over Jezus, over God die je moet herroepen als je Jezus zelf ontmoet! Uiteraard kunnen wij Jezus niet meer op dezelfde wijze ontmoeten als toen Hij op aarde rondliep, maar door het evangelie onbevangen en zonder vooringenomen standpunten te lezen, kunnen wij ook nu anno 2007 tot de conclusie komen dat Jezus werkelijk de Zoon van God is, die zijn leven voor mij, voor jou/u wilde geven. Wie Hem wil aanvaarden als Gods oplossing voor ons ikgerichte leven, mag een nieuw leven beginnen met Hem. Hij wil in ons wonen. Vraag Hem gerust zich zelf aan u te manifesteren en wacht af hoe Hij dit zal doen. Hij doet het! Want Hij leeft en wil luisteren naar iedereen die zich met een oprecht hart tot Hem wendt. Hij zal een totaal nieuwe wending aan ons leven geven, ongeacht wie of hoe oud wij zijn! Probeer het maar!

Een keuze uit drie mogelijkheden
Een tweede aspect is dat we bij het lezen van deze gebeurtenis in Joh.1 tot een antwoord gedwongen worden op de vraag of Hij Gods Zoon is, ja dan nee! Er zijn eigenlijk maar drie mogelijkheden:
Je ziet Jezus als een fantast, een soort psychopaat, die maar beter in een inrichting geplaatst kan worden en thuis hoort onder hen die van zich zelf denken dat ze Napoleon zijn of wat voor grootheid dan ook. Maar … hoe verklaar je dan de verbluffende reactie van Nathanaël?
Je ziet Jezus als een slimme leugenaar die erop uit is om mensen om de tuin te leiden en zich zelf voor te doen als de Messias. Ook dan is de vraag hoe het kon dat Hij deze dingen van Nathanaël wist. En … zou een oplichter bereid zijn vrijwillig de dood in te gaan, zoals Jezus deed?
De laatste mogelijkheid is te aanvaarden dat Jezus werkelijk de Zoon van God is. Dan wordt de reactie van Nathanaël begrijpelijk. God weet immers alles van ons, dus ook dat Nathanaël onder die vijgeboom zat en een oprecht mens was.
Meer mogelijkheden zijn er niet. Kom niet aan met de gedachte dat Jezus een fantastisch voorbeeld was of een wijsheidsleraar, want als Hij slechts een voorbeeld of wijs leraar was en toch deze goddelijke hulde zou aanvaarden, zou hij tevens laten zien dat hij een leugenaar was! Sorry, maar meer smaken dan deze drie zijn er niet! Maar reageer gerust als je meer alternatieven ziet.