02 juli 2010

Taal is leuk! .... iets over spaties

Onlangs kregen we een aardig boekje cadeau... over het vooral misbruik van spaties. Heel leuk om te lezen! En geregeld lig je ook in een deuk van het lachen als je je bewust wordt van de koddigheid van wat zoal geschreven wordt. Dat laatste geldt dan zeker niet voor mensen die door onvoldoende opleiding foutjes maken op dit terrein, nee vooral grote bedrijven en uiteraard ook wij anderen vervallen gemakkelijk in verkeerd spatiegebruik. Leuk om eens op te letten als je aan het winkelen bent of in de file staat ....
Het wordt tijd uit het boekje wat voorbeeldjes aan te halen die ikzelf echt vermakelijk vond, uiteraard ook vanwege het commentaar erbij....

school kinderen
Langs de weg stond een bord met de waarschuwing "Let op! Overstekende school kinderen". Een 'school kinderen', is dat hoe je een groep kinderen noemt?

Je hebt een roedel herten, een kudde schapen, een zwerm bijen... en zo heb je blijkbaar ook een 'school kinderen'. Weer wat geleerd. 😂
Er was trouwens in geen velden of
wegen een school kinderen te bekennen. Stond ik daar voor niks op te letten.

Blinde geleidehond
Er zijn mensen die het verschil niet zien tussen een 'blinde geleidehond' en een blindengeleidehond. Dat is onhandig, want je moet een blinde of slechtziende

natuurlijk niet op pad sturen met een blinde geleidehond! ...

Een blinde geleidehond kun je gelukkig gemakkelijk herkennen aan de donkere zonnebril. Op straat worden ze vaak begeleid door een man of vrouw met een roodwitte stok. Bij de blindengeleidehonden is het net andersom: daar is het de hond zelf die begeleidt.

Er mankeert altijd wel iets
Ik zag ergens een keer een briefje achter het raam hangen met de tekst "invalide inrit - geen fietsen plaatsen". Leek me wel logisch: als de inrit invalide is, moet je er inderdaad niet ook nog eens fietsen op gaan plaatsen. Want een invalide inrit, die is al zielig genoeg.
Ook opvallend was een briefje dat ergens op een deur hing: "Deze deur is defect. U kunt gebruik maken van de invalide deur." Ik kan dan niet verder lopen zonder me af te vragen wat erger is: een defecte deur of een invalide deur.
Op station Utrecht Centraal zag ik een groot bord "Mindervalide toiletten bevinden zich in de stationsrestauratie". Wat maakt die toiletten 'mindervalide'? Zijn ze misschien lek, zit de bril los, trekken ze niet goed door? Of hebben ze "een haakje dat er niet is"? Reden genoeg om even goed op te letten voordat je zo'n mindervalide toilet bezoekt.


Terecht of niet
In de Volkskrant stond een artikel over twee 'terecht staande'
directeuren voor wie het proces in een vastgoedfraudezaak zou gaan beginnen.
Of het terecht is dat ze moeten staan, moet de rechter maar bepalen.
Maar wat mij betreft mogen ze tijdens de rechtzaak nog best even gaan zitten, tot hun schuld bewezen is. Zo'n zaak kan immers maanden duren!



Dames hakken
Op de etalage van de schoenmaker stond met grote plakletters "Dames hakken € 5,95". Gelukkig voor de dames waren er blijkbaar niet veel passanten in een gewelddadige stemming. Het zag er binnen erg rustig uit.

Moest u ook af en toe uw buik vasthouden? Lees dan het boekje "Weg om legging - Signalering Onjuist Spatiegebruik" van René Dings. De aangehaalde stukjes staan op de pagina's 8-11 en 119, maar er staan er nog veeeeel meer in!

Mocht je nu ook geĂŻnspireerd zijn om onjuist spatiegebruik te signaleren dan kun je voorbeelden hiervan natuurlijk best even in een reactie op deze blog melden "ter leering ende vermaeck..." :)

Wil je reageren? Schrijf gerust naar thv@fastmail.com Elke serieuze reactie wordt beantwoord!